ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Eenvoudig 360° foto’s maken met Google Maps

Erik de VriesErik de Vries

Met de komst van Google Maps en later Streetview werd het mogelijk de wereld te verkennen vanuit je luie stoel. Google heeft de volgende stap gemaakt en nu kan iedereen zelf 360 graden foto’s maken en uploaden naar Google Maps.

Om eenvoudig 360 graden foto’s te maken heb je niet meer nodig dan een mobieltje of digitale camera. In enkele minuten maak je een complete 360 graden foto waar je vervolgens doorheen kan bewegen. Google noemt deze afbeeldingen Photo Spheres. Voor zowel iOS als Android heeft Google gratis applicaties waarmee je deze Photo Spheres kan maken. De werking is eenvoudig, er verschijnen stippen in beeld waar je de camera op moet richten. Zodra je alle foto’s hebt genomen zal de applicatie deze automatisch aan elkaar plakken.

Ik heb een aantal Photo Spheres gemaakt met mijn telefoon. Je ziet hieronder een voorbeeld welke ik heb gemaakt in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Bekijk mijn Google Maps profiel voor het meest actuele overzicht van mijn bijdragen aan Google Maps.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 9
 • monique nijman
  Geplaatst op

  monique nijman monique nijman

  Beantwoorden Auteur

  Hoe plaats ik dan deze spheres in de website?
  Dank.
  Bovenstaande site is de oude, ik maak een nieuwe in WP


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Als je op mijn Google Maps profiel kijkt dan zie je bij elke 360 graden foto een “deel” knop. Als je daar op klikt staat er een stukje code bij dat begint met “


 • Aike
  Geplaatst op

  Aike Aike

  Beantwoorden Auteur

  eerst panorama foto’s maken en dan aan elkaar plakken in photoshop ofzo?


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Via Photoshop is een optie, echter kan je via je mobiel (Android en iOS) heel eenvoudig van deze foto’s maken. Voor Android gebruik je de “Google Camera” (gratis te downloaden via Google Play). Voor iOS gebruik je de “Photo Sphere Camera” (ook gratis te downloaden via de Appstore).

   Het aan elkaar plakken van de foto’s gebeurt hiermee automatisch.


 • Mvffe
  Geplaatst op

  Mvffe Mvffe

  Beantwoorden Auteur

  Wat een slecht artikel, totaal niet informatief want geen enkele uitleg die de titel beantwoord.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Het artikel gaat inderdaad niet in hoe je deze precies maakt, maar geeft aan dat het tegenwoordig door iedereen te maken is (voorheen had je hier bijzondere camera’s en/of software voor nodig).

   Ik heb het artikel iets aangepast en links opgenomen naar de iOS en Android applicaties. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.


 • Lennard
  Geplaatst op

  Lennard Lennard

  Beantwoorden Auteur

  Hoi Erik.

  Bedankt voor je artikel! Ik heb hier veel aan gehad. Ik stond op het punt om panoweaver aan te schaffen, maar de android app doet het fantastisch.

  Groet,
  Lennard


 • George Tjepkema
  Geplaatst op

  George Tjepkema George Tjepkema

  Beantwoorden Auteur

  Hallo Erik,
  Ik ben fotograaf en moet 360 graden panorama foto’s maken van het interieur van een hotel en kan daarvoor niet met b.v. een mobieltje aan komen. Heb jij wat tips voor het maken van zulke panorama foto’s met een Nikon D700 camera? Hartelijk dank daarvoor. Groetjes,
  George


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Ik kan je hier helaas niet verder mee helpen, aangezien ik daar geen ervaring mee heb. Mogelijk kom je iets verder door te zoeken op stitching software.