ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


GPS voor iedere digitale camera

Erik de VriesErik de Vries

Vrijwel iedere moderne telefoon legt bij het maken van een foto de GPS coördinaten vast. Diensten als Google Photos en Flickr, maar ook software zoals Lightroom, lezen deze GPS coördinaten uit en plaatsen hiermee al je gemaakte foto’s op de wereldkaart. Zo kan je achteraf nog eens terugzien waar bepaalde foto’s zijn geschoten en kan je anderen meer informatie bieden als ze een serie foto’s bekijken.

Foto’s maken met mijn iPhone is natuurlijk leuk, echter gebruik ik tijdens vakanties en uitstapjes liever mijn fotocamera, een Canon EOS 600d. Het probleem bij de meeste fotocamera’s is dat ze geen GPS functionaliteit bieden. Hoewel met name compactcamera’s steeds vaker worden voorzien van een GPS module blijft dit bij spiegelreflex camera’s nog achter (op uitzonderingen na).

Voorheen was mijn oplossing om alle foto’s in bijvoorbeeld Lightroom te laden en vervolgens alles handmatig op de kaart te zetten. Aangezien dat een flinke hoeveelheid werk is koos ik er al snel voor de locaties slechts globaal toe te kennen (bijv. alle foto’s gemaakt in Parijs stonden op één grote hoop midden in de stad). Kort voor de aanschaf van de Canon 600d ging ik op zoek naar een betere oplossing.

Al snel bleek dat Canon geen mogelijkheid bied een GPS module op / aan de camera te koppelen. Moest ik nu een ander merk kiezen enkel voor de GPS functionaliteit? Dit was ik niet van plan, dus de zoektocht werd voortgezet. Al snel kwam ik uit op een losse GPS module. Dit is een apparaat dat je los bij je draagt en continue de locatie vastlegt. Hierbij bestaat geen koppeling met de camera en de GPS coördinaten zullen dan ook nadien (geautomatiseerd) aan de gemaakte foto’s toegevoegd moeten worden.

Bij mijn zoektocht naar het meest geschikte apparaat had ik enkele eisen:

Wintec WBT-202Het eerste wat ik bekeek was de iPhone die ik altijd bij me draag. Deze bevat een GPS module en zou deze functie dus prima ondersteunen. Het nadeel is echter dat de accu dusdanig kort mee gaat wanneer de GPS module wordt gebruikt dat deze optie al snel afviel. Na een zoektocht waarbij diverse apparaten de revue passeerden, kwam ik uit op de Wintec WBT-202. Uit diverse reviews die ik op internet tegenkwam en de specificaties van de fabrikant bleek dat deze aan al mijn eisen zou moeten voldoen.

Er restte nog één ding, namelijk het toevoegen van de GPS data aan de gemaakte foto’s. Het apparaat bied deze functionaliteit helaas niet out-of-the-box (in ieder geval niet op de Mac), ik zou dus opzoek moeten naar een alternatief. Al snel kwam ik uit op het programma HoudahGeo, een zogenaamde geocoding applicatie ontwikkeld voor de Mac. HoudahGeo blijkt probleemloos met deze GPS module te werken (ze raden deze zelfs aan op hun website) en uit de demo-versie van de applicatie bleek al snel dat deze zeer eenvoudig in gebruik is. Je selecteert je foto’s, opent de GPS data van de Wintec module en HoudahGeo doet de rest. Wat mij betreft een nobrainer en ik heb deze direct aangeschaft (voor 30 dollar, zo’n 24 euro).

Uiteindelijk 150 euro verder (Wintec module + verzendkosten en HoudahGeo) was ik voorzien van een GPS module die ik onafhankelijk van de camera kon gebruiken en welke dusdanig eenvoudig in gebruik is dat ik deze zonder nadenken bij iedere fotoshoot mee kan nemen.

Een stedentrip naar Berlijn was de eerste echte test voor het apparaat, de map hiervan is te bekijken op Flickr. Tevens is een overzicht te bekijken van een trip naar Parijs welke ik enkele weken later heb gemaakt. Hierbij heb ik het apparaat de gehele dag in mijn fototas gehad, wat zoals blijkt geen negatief effect heeft gehad op de nauwkeurigheid van het apparaat.

[ecko_wide]
Foto's gemaakt in Berlijn op de kaart binnen Flickr
[/ecko_wide]

Na behoorlijk intensief gebruik kan ik niet anders concluderen dan dat ik een juiste keuze heb gemaakt. Het vastleggen van de coördinaten kost geen tijd (op het aanzetten van het apparaat na, wat één druk op de knop is) en het achteraf samenvoegen van de foto’s met de GPS data kost ook slechts enkele minuten tijd. Ben je op zoek naar een dergelijke oplossing dan kan ik je deze combinatie in ieder geval aanraden.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 11
 • alfredo jimenez
  Geplaatst op

  alfredo jimenez alfredo jimenez

  Beantwoorden Auteur

  Beste Erik

  Wellicht kun je me helpen. Ik snap er niks meer van. Ik heb een camera met ingebouwd GPS.
  Het is een Sony Cybertshot, MODEL
  DSC-HX7V
  Ik zet de GPS aan ..maar ik zie op mijn camera altijd No signal GPS.
  Ik heb dit op verschillende locaties geprobeerd toch kan mijn camera geen GPS ontvangen. Moet ik hiervoor een aparte software installeren in mijn camera? Of welke andere handelingen moet ik doen om ervoor te zorgen dat ik de fotos die ik gaat maken .. op een kaart kan inlezen.


 • Rob Roodselaar
  Geplaatst op

  Rob Roodselaar Rob Roodselaar

  Beantwoorden Auteur

  Ik heb voor mijn EOS 650D een losse Canon GPS module gekocht.
  Daarmee hoef je zelfs achteraf de data niet meer te matchen.
  Hij schrijft de GPS data meteen samen met de foto weg.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Dat klinkt interessant! Om welke module gaat het? Heb hier destijds naar gekeken maar niets gevonden. Hopen dat die ook voor de 600D werkt, dan ga ik die mogelijk ook halen.


  • Rob
   Geplaatst op

   Rob Rob

   Beantwoorden Auteur

   Beste Rob Roodselaar, ik ben oko benieuwd welke Canon GPS module jij dan gebruikt? Ik ken er slechts twee:
   – Canon GP-E1, welke alleen geschikt is voor EOS-1D X’s
   – Canon GP-E2, welke alleen voor de nieuwste EOS modellen is (1D X, 7D(met kabel en update) en 5D Mark III)


 • Peter
  Geplaatst op

  Peter Peter

  Beantwoorden Auteur

  Hai Erik, super handig artikel waar voordank. Werk je nog steeds met deze oplossing of heb je inmiddels een betere set-up gevonden?


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Ik werk nog steeds met precies deze oplossing. Een tip, vergeet niet na gebruik de GPS module op te laden. Dit ben ik een aantal keren vergeten waardoor ik deze niet kon gebruiken.


 • Mitad
  Geplaatst op

  Mitad Mitad

  Beantwoorden Auteur

  Betse Erik,
  Bedankt voor deze nuttige info. Een ding begrijp ik niet goed. Je hebt te maken met je camera en een stand alone GPS tracker. Hoe koppel je achteraf welke gps coordinaten bij welke foto horen? Zo’n GPS tracker slaat continu coordinaten op neem ik aan. Zo heb je meer coordinaten dan het aantal foto’s of moet je bij het nemen van een foto ook nog de gps locatie vastleggen op de traceer? Ik begrijp niet zo goed hoe je dus de juiste foto aan de juiste coordinaten koppelt? Doe je dat handmatig per foto of herkent de software automatisch bij het uitlezen van de fotos van je sd kaart welke coordinaten bij welke foto horen? Veel vragen die draaien om hetzelfde: hoe wordt de link tussen de foto’s en de GPS coordinaten gelegd?

  Alvast bedankt!


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   De GPS tracker slaat elke 5 seconde de locatie en het tijdstip op (of je nu wel of geen foto maakt). Achteraf kan je met een programma zoals HoudahGeo deze vastgelegde momenten aan de foto’s koppelen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het tijdstip van de GPS tracker en die van je camera gelijk staan (mocht dat niet zo zijn dan kan je zelf in HoudahGeo nog wat aanpassen).

   Kortom, aan het eind van de dag heb je vele duizenden GPS locaties op de tracker staan. HoudahGeo ziet dat een foto is gemaakt om bijvoorbeeld 13:05:30 (13 uur, 5 minuten, 30 seconde) en zoekt daar het bijpassende GPS punt van de tracker bij.

   Ik hoop dat dit het duidelijk maakt.


 • joop
  Geplaatst op

  joop joop

  Beantwoorden Auteur

  Beste Erik , ik werk met n canon 7D her er de zelfde GPS bijgekocht die jij hierboven beschrijft , ik kom er niet uit , kan en wil jij voor mij n emailtje maken hoe ik met de die GPS moet werken , ik snap er echt even niks van .

  Gr Joop van Rijswijk


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Ik ben net terug van vakantie, vandaar de late reactie. Ook tijdens deze vakantie heb ik de GPS-tracker bij me gehad. De werking is als volgt: zorg dat de datum en tijd van je camera correct ingesteld zijn. Zet de GPS-tracker aan en zorg dat het rode lampje gaat knipperen (dat betekent dat deze GPS coordinaten opslaat). Als je thuis bent kan je de foto’s van je camera importeren in bijv. Aperture of iPhoto en met HoudahGeo van de coordinaten voorzien.

   Ik ga dit ergens de komende dagen ook doen. Ik zal kijken of ik een Youtube filmpje kan maken waarin ik dit uitleg. Ik kom hier op terug.