ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Lightroom eenvoudig en veilig back-uppen

Erik de VriesErik de Vries

Al jaren ben ik actief bezig met fotograferen. Het resultaat is dat ik ondertussen bijna 50.000 foto’s in mijn bibliotheek heb staan, met een totale grootte van ongeveer 400 gigabytes.

Dat al mijn foto’s digitaal zijn opgeslagen is prettig, maar kent tevens een risico, wat als er iets mis gaat en ik mijn foto’s kwijt raak? Deze vraag houdt mij al geruime tijd bezig en onlangs heb ik de voor mij ultieme backup strategie ingeregeld.

In dit blog neem ik je mee in de keuze’s die ik heb gemaakt. Bij het uitdenken van de backup strategie hield ik een aantal wensen in het achterhoofd, te weten; zorgen dat mijn foto’s veilig zijn, dat het bijhouden van een backup weinig tot geen moeite kost en tot slot dat de kosten beperkt blijven.

Terug naar de basis

Tot recent stonden al mijn foto’s in Aperture, een pakket van Apple. Toen bekend werd dat de ontwikkeling van Aperture gestaakt werd ging ik op zoek naar een alternatief en kwam al snel uit bij Adobe Lightroom. Na een forse migratie stonden al mijn foto’s in Lightroom en was het tijd deze veilig te stellen. In tegenstelling tot Aperture heeft Lightroom een duidelijke scheiding tussen de bibliotheek en de daadwerkelijke foto’s. Het is dan ook belangrijk dat beide op een veilige manier worden gebackupped.

Mijn foto’s en de Lightroom bibliotheek

Ik heb er voor gekozen mijn foto’s op een externe USB disk op te slaan. De primaire reden is gebrek aan opslagruimte in mijn Macbook. Op de USB disk heb ik een opdeling per jaar gemaakt met vervolgens weer een onderverdeling op onderwerp. Hierin plaats ik vervolgens al het relevante materiaal dat ik met mijn camera en/of telefoon heb gemaakt.

[ecko_wide]

Lightroom directory structuur
[/ecko_wide]

Dan blijft de daadwerkelijke Lightroom bibliotheek over. Deze staat op de interne harddisk van mijn Macbook, aangezien deze slechts enkele honderden mb’s aan opslag inneemt.

Lokaal backuppen

Alle foto’s op één enkele (USB) disk plaatsen is zeer onverstandig, hoewel harddisken de afgelopen jaren steeds betrouwbaarder zijn geworden is de kans nog steeds reëel dat er iets mis gaat. De eerste stap die ik nam was dan ook om een 1-op-1 kopie van deze harddisk te maken naar mijn NAS (ter info: een Synology DS-213 met daarin twee harddisken in RAID-1) en een tweede USB disk. Hiervoor heb ik vele verschillende opties onderzocht en uiteindelijk kwam ik uit bij een softwarepakket genaamd GoodSync. Dit pakket is prettig in gebruik, er zijn veel positieve reviews over te vinden, het gebruikt geen “gekke” backup methodes om de bestanden op te slaan en tot slot is deze goed betaalbaar (29,95 euro).

Om mijn primaire USB disk naar deze twee locaties te backuppen heb ik binnen GoodSync enkele taken aangemaakt.

[ecko_wide]GoodSync backup plans[/ecko_wide]

Nu zijn er in principe twee locaties waar mijn Lightroom bibliotheek is opgeslagen en drie locaties waar mijn foto’s staan. Dat zou toch voldoende moeten zijn zou je verwachten?

Extern backuppen!

Wat als er een inbreker langt komt, bliksem inslaat of je huis afbrand? Als je enkel lokaal backupped dek je dit soort situaties niet af. Mijn foto’s zijn dusdanig belangrijk voor mijzelf dat ik dit risico niet wil lopen. Ik ging dan ook op zoek naar betrouwbare en betaalbare “cloud” backup oplossingen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Amazon Glacier. Amazon beschrijft deze dienst als volgt:

Amazon Glacier is a secure, durable, and extremely low-cost storage service for data archiving and online backup

Mijn Synology NAS biedt een ingebouwde koppeling met deze dienst, waardoor de backup die ik via GoodSync naar mijn NAS maak geheel automatisch wordt doorgezet naar Amazon Glacier. Hier heb ik verder geen omkijken naar. Een ander belangrijk element is de lage prijs. Op dit moment ben ik ongeveer 6 a 7 dollar per maand kwijt om al mijn foto’s op te slaan. Dat is het wat mij betreft absoluut waard voor deze extra zekerheid.

Belangrijk te weten bij het kiezen voor Amazon Glacier is het betaalsysteem dat hier achter zit. Het opslaan van data is bijzonder goedkoop, echter is het terughalen van data relatief kostbaar, denk aan ongeveer 40 a 50 dollar voor de hoeveelheid data dat ik daar nu heb staan. Hoewel ik er vanuit ga deze data nooit terug te hoeven halen (ik zie het als een verzekering, waar ik ook nooit gebruik van hoop te maken), is het absoluut het geld waard als het toch nodig blijkt te zijn.

[ecko_wide]Glacier backup[/ecko_wide]

Kostenoverzicht

Als je op deze manier wil backuppen heb je enkele zaken nodig. Onderstaand heb ik een globaal kosten overzicht gemaakt, ik had het merendeel van deze onderdelen al in huis en hoefde dus niet alles aan te schaffen toen ik hieraan begon.

Mocht je nog niets in huis hebben dan ben je ongeveer 650,- euro kwijt om te starten. Vervolgens heb je voor ongeveer 17 euro per maand beschikking over Lightroom en staan je foto’s veilig bij Amazon.

Samenvatting

Kort samengevat heb ik nu 50.000 foto’s (400 gigabyte) in Lightroom staan. De foto’s staan op een externe USB disk welke wordt gebackupped naar een NAS, een tweede USB disk en tot slot naar een online cloud opslag (Amazon Glacier).

Het opzetten van deze structuur kost even wat werk, echter heb ik er nu nauwelijks omkijken naar. Mocht er een keer iets mis gaan dan kan ik er zeker van zijn dat ik er voldoende aan heb gedaan om de kans zo klein mogelijk te maken dat er data verloren gaat.

Hopelijk heb jij ook iets aan de oplossing die ik heb bedacht en kan je op basis hiervan de voor jouw geschikte backup strategie inrichten. Heb je tips voor mij, of vragen laat ze dan achter!

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 2
 • Marcel
  Geplaatst op

  Marcel Marcel

  Beantwoorden Auteur

  Goedemorgen Erik,
  Wel een heel late reactie op jouw blog van 2015 ;-)
  Maar volgens mij biedt het precies die oplossing die ik ook zoek.
  Ik heb al heel lang een houtje touwtje oplossing en ben bang op een dag mijn foto’s kwijt te raken.
  Ik heb zelf een 4TB NAS van WD die ik wil gaan gebruiken naast een extra externe HD die ik nog kopen moet.
  Ik wil die WD NAS gaan laten backuppen naar Glacier.
  Maar ik heb het idee dat de WD NAS erg traag is, maar dat kan ook komen door software die WD gebruikt of de wijze waarop de verbinding tot stand komt (ik denk via wifi, snap het eigenlijk niet zo…)
  Heb jij daar ook ervaring mee?

  Ik vond het een prima artikel, ik zie helemaal geen reacties op je blog, is dat zo of mis ik iets? Voor mij bijzonder goed bruikbaar!


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Zelf gebruik ik de beschreven oplossing nog steeds en naar grote tevredenheid. Hoewel ik geen ervaring heb met de WD Nas, zou dit prima moeten werken zolang deze ondersteund biedt voor Glacier. De snelheid is in zoverre niet heel belangrijk, aangezien deze in de achtergrond backups maakt. Enkel de 1e keer duurt dit (heel) lang, daarna zijn dit relatief kleine toevoegingen.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. En mocht dit WD Nas echt te traag zijn dan kan je altijd kijken naar een (budget) model van een ander merk. Je zou dan mogelijk de disken over kunnen zetten vanuit de WD Nas.