ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


IKEA trådfri verlichting in combinatie met Philips Hue

Erik de VriesErik de Vries

Enkele jaren geleden heb ik een aantal Hue lampen aan mijn woonkamer toegevoegd. Van het één komt het ander en ondertussen hangt er een waar arsenaal aan Hue lampen in mijn huis. Het is absoluut mooi spul, echter hangt er een behoorlijk prijskaartje aan. Dat is geen probleem voor bijvoorbeeld mijn woonkamer, maar ik zou ook graag dergelijke lampen op minder prominente plekken ophangen (denk aan de overloop of de hal). Ik heb in totaal 6 lampen nodig voor die locaties, wat op ongeveer 150 euro uit zou komen (als ik zou kiezen voor warm-wit licht in GU10 fitting). Dat is een beste smak geld, vandaar dat ik dit nooit heb aangeschaft.

Ik had maanden geleden op diverse fora gelezen dat IKEA met slimme verlichting zou komen en deze (via een “omweg”) ook zouden moeten werken met de Hue bridge (aangezien ze beide gebruik maken van het Zigbee protocol). Ik was hier wat huiverig voor, aangezien de kracht van Hue (mede) in de eenvoud en goede / betrouwbare werking zit.

Recent heb ik de knoop doorgehakt en heb ik 6 lampen bij de IKEA gehaald. Het gaat in mijn geval om de GU10 lampen met warm-wit licht, welke op dat moment 6,99 euro per stuk kosten (dat is ruim 3 keer goedkoper dan de vergelijkbare versies van Philips).

Installatie

Het aansluiten is eenvoudig, draai de lampen in de fitting en zet de stroom erop. Je zal op dat moment echter geen nieuwe lampen in de Hue app zien, je moet daarvoor de IKEA lampen resetten. Dit is een eenvoudige handeling, je zet de lampen 6x uit / aan. Na dit gedaan te hebben zullen ze 1x kort knipperen. Vanaf dat moment zullen ze in de Hue app verschijnen en kan je ze net zoals normale Hue lampen gebruiken.

Let op; De eerste lading IKEA lampen werken out-of-the-box niet met de Hue bridge en moeten dus eerst een software update krijgen. Vraag voor de zekerheid bij jouw IKEA vestiging of de lampen reeds een update hebben gehad (in Amersfoort was dit gelukkig het geval).

Voor mijn hal had ik reeds een Hue motion sensor gekocht (ik had gelezen dat je de IKEA sensor niet zomaar kan gebruiken icm een Hue bridge, voor het relatief kleine prijsverschil ga ik die uitdaging niet aan). Dit inrichten was ook een fluitje van een cent, als ik nu mijn hal binnenstap zullen de IKEA lampen netjes gaan branden, en 3 minuten later weer uitschakelen.

Verschil met Hue

Hoewel ik enkel gekleurde lampen heb van Philips (en ik dus geen 100% vergelijking kan doen met de warm-wit GU10 spotjes) viel mij op dat de IKEA lampen lang niet zo ver gedimd kunnen worden als de Hue lampen. Voor mijn hal geen enkel probleem, echter zijn deze hierdoor een stuk minder bruikbaar in mijn woonkamer (waar ik meer doe met de sfeer scenes).

Een ander verschil zit in het updaten van software van de lampen. Met enige regelmaat zie je dat Philips updates uitbrengt voor de hub of de lampen. Vanzelfsprekend zal Philips geen updates uitbrengen voor de IKEA lampen, dat kan enkel met de IKEA hub (welke ik niet heb). Mocht er dus ooit een update nodig zijn dan zal ik de IKEA hub moeten aanschaffen.

Tot slot schijnt de Hue bridge enkel lampen van Philips zelf zichtbaar te maken voor Homekit (voor bedienen middels de Apple home app of Siri op je iPhone). Hoewel ik dit niet heb getest kan dit roet in het eten gooien mocht je daar wel gebruik van maken.

Tot slot

Het koppelen van de IKEA lampen aan de Hue bridge is een fluitje van een cent. Ik ben tevreden met het warm-witte licht van de lampen en ben tot dusver geen gekke dingen tegengekomen, ze zijn net zoals mijn Hue lampen altijd bereikbaar en doen wat ze moeten doen.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 0
Er zijn nog geen reacties geplaatst.