ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Twitterlamp op basis van de Arduino Uno

Erik de VriesErik de Vries

Ik had de laatste tijd de behoefte om iets tastbaars te ontwikkelen. Helemaal toen ik in het bezit was van een Arduino, een soort ‘mini computer’. Toen ontstond het idee van een twitterlamp, of in bredere zin: een social medialamp. Deze lamp is continu verbonden met het internet en houdt Twitter in de gaten. Stuurt iemand een tweet die voldoet aan de ingestelde voorwaarden dan zal de twitterlamp van kleur veranderen.

Wat heb je nodig om een twitterlamp te bouwen?

Arduino UnoAllereerst heb je de hardware om de fysieke lamp te bouwen nodig, vervolgens ook de software om de lamp aan te sturen. Enkele jaren geleden zou een dergelijk project een forse uitdaging zijn geweest. Je moest de hardware volledig zelf ontwikkelen en vervolgens software schrijven om deze hardware aan te sturen. Voor veel mensen een vrijwel onmogelijke en vooral kostbare onderneming. Tegenwoordig gaat dit heel anders. Met de komst van Open Source hardware zoals de Arduino is het een fluitje van een cent om zelf aan de slag te gaan. Voor enkele tientjes koop je zo’n apparaat en met de bijgeleverde ontwikkelomgeving kan je de Arduino naar wens programmeren.

Ik ben enkele maanden geleden met de Arduino gaan experimenteren. Voor 65 euro heb ik een starterskit aangeschaft welke alle basiselementen bevat om met dit Open Source platform aan de slag te gaan. De eerste probeersels deden niet meer dan het laten knipperen van een LED of het laten bewegen van een motor, maar al snel ontdekte ik hoe leuk en krachtig dit platform is.

De uitvoering

Twitterlamp prototypeMijn opzet was een lamp te bouwen die er leuk uitziet en vooral leuk is om te bouwen, daarbij wilde ik de kosten laag houden. Na een simpel prototype (zie rechts) ging ik onderdelen bij elkaar zoeken. Ik had een theedoos gevonden en heb de witte bol van mijn badkamerlamp gepakt. Dit is de basis van de twitterlamp.

Tevens had ik nog enkele andere onderdelen nodig. De Arduino moest met internet verbonden worden en ik wilde felle LED’s hebben om de Twitterlamp in elke gewenste kleur te laten branden. Na het bestellen van een zogenaamd ethernetshield (voor de connectie met internet) en enkele RGB LED’s (een LED die voorzien is van zowel een rode, groene als blauwe LED en daarmee elke gewenste kleur kan produceren) kon ik aan de slag.

Na de theedoos enkele keren in de witte lak te hebben gezet kon ik de lamp in elkaar zetten. Vervolgens heb ik de Arduino geprogrammeerd om hem daadwerkelijk te laten doen wat ik wil.

Het resultaat

Enkele avonden later was de lamp gereed. Wanneer deze ingeschakeld is brandt deze wit net zoals elke andere lamp. Stuurt iemand echter een tweet die voldoet aan de ingestelde zoektermen (in dit geval met de hashtag #twitterlamp) dan knippert de lamp groen en gaat de twittervogel branden. Onderstaand een voorbeeld van de lamp in actie.

[ecko_youtube]rS_XuLW4L84[/ecko_youtube]

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 0
Er zijn nog geen reacties geplaatst.