ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Xiaomi Mi Robot stofzuiger ervaringen

Erik de VriesErik de Vries

Wie houdt er van stofzuigen? Ik in ieder geval niet. Gelukkig houdt ik er wel van om met nieuwe gadgets te spelen, zodoende kwam ik onlangs op het idee een robot stofzuiger aan te schaffen. Ik had een aantal eisen waar deze aan moest voldoen (niet in specifieke volgorde)

Nu zijn er gigantisch veel merken en modellen te koop, dus waar begin je? Ik begon op het forum van Tweakers, een beetje Google’en en rondvragen in mijn omgeving. Toen kwam al snel de Xiaomi stofzuiger in beeld. Op papier een uitermate geschikt apparaat met veel features en een redelijk nette prijs. Deze is te bedienen met een Android of iOS app, kan aan Home Assistant gekoppeld worden, kost (incl verzending) rond de 350,- euro en heeft een heel arsenaal aan sensoren aan boord om zo slim en efficient mogelijk schoon te maken.

Zonder al te lang verder te kijken heb ik de knoop doorgehakt en deze bij Amazon besteld (in Duitsland). Drie dagen later belde de UPS bezorger aan en kon ik aan het spelen gaan.

Eerste ervaringen

Het eerste wat opvalt is het gebrek aan Engelse teksten in de handleiding of op het apparaat (alles in het Chinees). Gelukkig is de Mi Home app Engels en wordt je redelijk goed door het installatieproces geholpen.

Een aantal zaken die mij opvielen en mogelijk nuttig zijn als ook jij een dergelijke stofzuiger wil aanschaffen:

Zodra het installatieproces is voltooid klik je binnen de app op de knop “clean” en de stofzuiger zal zijn werk doen. Het is leuk te zien hoe je kamer en alle objecten tijdens het rondrijden in de app verschijnen. De stofzuiger gebruikt allerlei sensoren om objecten in kaart te brengen en zodoende niet overal tegenaan te botsen en (wat ik vermoed) een zo efficient mogelijke schoonmaak route te maken.

Zoals op de map hiernaast (van mijn huis) te zien legt de stofzuiger een heel parcour af. Het verbaasde mij hoe goed dit meteen al ging en vooral met wat voor troep deze terugkwam in het afvalbakje. Zoals te zien zijn er genoeg obstakels aanwezig (links onderin zie je mijn eettafel met stoelen, links bovenin een hoogpolig tapijt met een grote bank). Hoewel het tapijt te veel van het goede is rijdt de stofzuiger er omheen en zelfs onder mijn bank maakt ‘ie zijn rondje.

Ook de open trap naar beneden blijkt tot dusver geen probleem, precies aan de rand draait ‘ie zich om. Hoewel de handleiding aangeeft dat je een trap moet afzetten gaat het tot dusver goed, ik heb voor de zekerheid wel een “invisible wall” besteld (tape waarmee je bepaalde gebieden kan afbakenen).

Het is wel belangrijk om je vloer zo leeg mogelijk te laten. Ik had bijvoorbeeld een USB kabel op de vloer liggen die werd opgeslokt en het stofzuigmechanisme blokkeerde (overigens merkte de stofzuiger dat zelf en stopte met stofzuigen en stuurde een push bericht naar mijn telefoon). Ook is het afvalbakje niet gigantisch groot, echter verwacht ik daar weinig problemen mee, enkel de eerste keer zal deze misschien wat snel vol zitten.

[ecko_wide]

[/ecko_wide]

Home Assistant

Het toevoegen aan Home Assistant is helaas niet heel gebruiksvriendelijk. In mijn situatie kwam dit neer op het maken van een lokale backup van mijn iPhone en deze via iBackup Viewer uitlezen om zodoende de token uit te lezen die door de Mi Home app wordt gebruikt. Deze token is nodig om Home Assistant te laten communiceren met de stofzuiger. Gelukkig staat dit proces uitgebreid beschreven op de website van Home Assistant en zag ik na dit proces de stofzuiger verschijnen in mijn Home Assistant dashboard.

Dit maakt het mogelijk leuke statistieken te tonen (bijv. hoelang de afgelopen week is gestofzuigd). Ook is het mogelijk het stofzuigen zelf te automatiseren en op te nemen in het Home Assistant eco-systeem.

Conclusie

Tot dusver ben ik uitermate tevreden. De bouwkwaliteit is top, de stofzuiger loopt niet of nauwelijks vast, maakt goed schoon en is goed te bedienen via de app (of te koppelen met systemen zoals Home Assistant).

Natuurlijk kan deze robot een normale stofzuiger niet helemaal vervangen. Er zullen altijd plekken zijn waar deze stofzuiger niet kan komen, en natuurlijk maakt deze enkel de vloer schoon (en dus niet je bank, of andere zaken boven vloer niveau). Het zal er wel voor zorgen dat je huis veel langer schoon blijft en je dus minder vaak zelf met de stofzuiger aan de haal moet.

Is het echter 350,- euro waard? Voor mij wel, ik zie het als een leuk speeltje dat ook nog eens nuttig is. Daarbij is vrijwel mijn gehele woning gelijkvloers (op een hal beneden na) waardoor de stofzuiger alle kamers schoon kan houden.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 0
Er zijn nog geen reacties geplaatst.