ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Achter de schermen : Mijn website in Google Analytics

Erik de VriesErik de Vries

Is het onderhouden van je website slechts een hobby of verdien je er je geld mee? In beide gevallen wil je natuurlijk weten of je website wel bezocht wordt. Google Analytics is de aangewezen tool om te meten hoe je website ervoor staat. Hoeveel bezoekers krijg je, welke content vinden ze interessant, waar haken ze af, hoelang zitten ze op je website, en ga zo maar door.

In 2013 heb ik meer focus op mijn website gelegd. Nu dat jaar voorbij is kan ik terugkijken en de resultaten vergelijken met 2012. In dit blog wil ik je meenemen in de cijfers en zal ik proberen deze te verklaren.

Globale cijfers

Het eerste waar vrijwel iedereen naar kijkt is het totaal aantal bezoekers. Binnen Google Analytics kan je eenvoudig een periode vergelijken met een andere periode. In onderstaande grafiek vergelijk ik heel 2012 (oranje) met heel 2013 (blauw). Wat direct opvalt is de forse stijging van de hoeveelheid bezoekers in 2013 ten opzichte van 2012.

[ecko_wide]
Google Analytics 2012 vs 2013
[/ecko_wide]

Een dergelijke stijging moet ergens vandaan komen. Je kan in de grafiek een zeer lichte stijging zien in december 2012, maar in januari en februari schiet het aantal bezoekers gigantisch omhoog. Wat is er gebeurd?

Een beetje mazzel hebben

Je kan nog zo veel onderzoek doen en cijfers bekijken, soms moet je een beetje mazzel hebben. Hoewel ik in 2012 naar mijn mening diverse interessante blogs heb geschreven zag ik dit niet terug in de hoeveelheid bezoekers. Toen ik eind 2012 een blog schreef over mijn ervaringen met de Raspberry Pi bleek dat veel mensen hier op zochten. In plaats van enkele tientallen bezoekers per maand kwamen er opeens duizenden bezoekers op mijn website.

Enkel kijken naar de hoeveelheid bezoekers is niet verstandig. Wat heb je liever, 100 bezoekers die minutenlang op je website rondkijken, verschillende blogs lezen en misschien een reactie achterlaten, of 10.000 bezoekers die je site na 15 seconden weer verlaten?

[ecko_wide]Google Analytics[/ecko_wide]

In vergelijking met 2012 is het aantal pagina’s dat bezoekers bekijken marginaal toegenomen. Gemiddeld bekijkt een bezoeker 1,63 pagina’s tijdens een bezoek. Dat kan ik goed verklaren, het gaat immers om een blog en de meeste bezoekers komen via een externe verwijzing (meestal Google) binnen op een specifiek onderwerp. Als het blog waar ze terecht komen de vraag beantwoord is er geen directe reden om verder door mijn website te bladeren.

De gemiddelde bezoekduur is echter fors toegenomen, van ongeveer 1 minuut naar 3 minuten per bezoek. Een simpele rekensom geeft aan dat men meer tijd neemt om mijn blogs te lezen. Als ik binnen Google Analytics de gegevens van specifieke blogs bekijk dan zie ik zelfs dat de gemiddelde bezoekduur van blogs rond de 8 a 9 minuten ligt.

Tot slot is ook de bounce rate afgenomen. Een bounce is een bezoeker die op je website komt en zonder door te klikken weer vertrekt. Hoewel mijn ervaring is dat een blog vaak een wat hoger bounce percentage heeft (zie mijn uitleg over het aantal pagina’s per bezoek) is het goed te zien dat dit ook is afgenomen. Aan de grafiek is echter duidelijk te zien dat het bounce percentage met name in het begin van 2013 laag lag en naar het eind van het jaar weer is toegenomen.

Lering trekken

Door een toevalstreffer schreef ik een blog welke veel bezoekers kreeg. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar de blogs die ik schreef, welke onderwerpen zijn op een bepaald moment “hot” en hoeveel is er al door anderen over geschreven (en dan vooral in het Nederlands). Natuurlijk moet je niet enkel gaan schrijven om meer bezoekers te krijgen. Het kan echter verstandig zijn kritischer naar je onderwerpen te kijken, wat vind je bezoeker interessant (en niet enkel kijken wat je zelf interessant vindt).

Hoe nu verder?

Op het moment van schrijven zit april van 2014 er bijna op. Als ik de eerste vier maanden van 2014 vergelijk met dezelfde periode van 2013 dan is het aantal bezoekers licht afgenomen. Ik heb de afgelopen tijd vrij weinig gepubliceerd, wat hier een verklaring voor kan zijn. De komende tijd zal ik met hernieuwde energie weer nieuwe blogs gaan publiceren. Hopelijk zie ik dat over enkele maanden ook terug in de bezoekersaantallen.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 0
Er zijn nog geen reacties geplaatst.