Home Assistant in Docker op een Synology NAS

Update 2021

Dit blog was oorspronkelijk in 2018 gepubliceerd. In januari 2021 heb ik dit blog bijgewerkt zodat alles weer helemaal up-to-date is.

Eind 2017 heb ik een Synology DS918+ NAS aangeschaft als vervanging van een Synology DS213 NAS. Naast meer disken, meer geheugen en een betere cpu kan ik nu ook Docker containers draaien. Tijd om Home Assistant te verhuizen naar mijn NAS!

In dit blog zal ik ingaan op de details om Home Assistant vlekkeloos in Docker op een Synology NAS te draaien. Home Assistant dashboard

Voorbereidingen

Voordat je begint is het natuurlijk belangrijk dat je NAS ondersteuning biedt voor Docker. Kijk hiervoor in “Package center” en zorg dat je de meest recente versie hebt draaien. Wees bewust dat bepaalde oude versies van Docker beperkingen kennen en je mogelijk tegen problemen aan gaat lopen als je niet update. Kan je Docker niet vinden in package center? Controleer dan op de Synology website of je NAS ondersteund wordt.

Home Assistant installeren

Open de Docker interface op je Synology, zoek onder “Registry” naar “homeassistant” en download de “homeassistant/home-assistant” image. Lanceer nu een nieuwe container op basis van deze image en configureer deze als volgt;

Advanced settings

  • Enable auto-restart

Volume

  • Maak een directory aan in de Docker share genaamd “HomeAssistant” (als voorbeeld) en configureer een volume van “docker/HomeAssistant” op “/config” (hiermee wordt de configuratie buiten de container opgeslagen)

Network

  • Vink “Use the same network as Docker Host” aan voor de meest eenvoudig opzet, hierbij werken zaken als het automatisch vinden van apparaten zoals Hue binnen je netwerk out of the box.

Environment

  • Maak een variable “TZ” met waarde “Europe/Amsterdam”

Start de container en bezoek Home Assistant op poort 8123 (de standaard poort).

Home Assistant configureren

Nadat je Home Assistant voor het eerst start zal een basis configuratie in de eerder aangemaakte directory (docker/HomeAssistant) geplaatst worden. Je kan deze nu in je favoriete editor aanpassen. Op dit punt wijkt het werken met Home Assistant niet af ten opzichte van een reguliere installatie. Zie de Home Assistant documentatie voor het configureren van al je apparaten.

Klaar!

Dat was het alweer, je hebt met een paar handelingen Home Assistant in Docker draaien op je NAS.