Konstructor, de zelfbouw spiegelreflexcamera van Lomo

Update 2020

Hoewel dit blog reeds enkele jaren oud is, de relevantie is niet veranderd. Lomo verkoopt deze kit nog steeds en heeft zelfs alternatieve lenzen in het assortiment opgenomen en de laatste versie biedt ondersteuning voor een externe flitser!

Mensen van mijn leeftijd zijn opgegroeid met analoge fotografie. Daar moest een rolletje in, je kon niet direct terugzien wat je op de foto hebt gezet en je moest na (ongeveer) 24 of 36 opnames naar de winkel om deze te laten ontwikkelen. Tegenwoordig is alles digitaal en zeker de jongere generatie heeft geen idee hoe anders fotografie vroeger was.

Een collega bracht de Konstructor camera van Lomo onder de aandacht. Dit is een analoge spiegelreflexcamera die je helemaal zelf in elkaar moet zetten. Het mooiste is de prijs, hij kost nog geen 40 euro! Samen met wat collega’s hebben we een aantal van deze camera’s besteld en onder het genot van een hapje en drankje in elkaar gezet.

Dozen met Konstructor camera's en filmrolletjes

De voorpret begon al toen de camera’s binnenkwamen. Geen saaie doos met een bak onderdelen, maar een mooi vormgegeven verpakking waarin de onderdelen uitgestalt zijn.

Aan de hand van de meegeleverde handleiding begonnen we aan de bouw. Over het algemeen verliep dit soepel, maar (om het spannend te houden) zaten er enkele kleine foutjes in de handleiding en was niet alles even duidelijk. Maar ongeveer anderhalf uur later zaten de camera’s in elkaar en leken ze allemaal te werken. Of ze ook echt werken merken we binnenkort, als de rolletjes ontwikkeld zijn.

Alle onderdelen van de Konstructor camera

Voor nog geen 40 euro krijg je een leuk en interessant bouwpakket. Je ziet met eigen ogen hoe een camera precies werkt en het is natuurlijk lekker “retro” om weer eens met fotorolletjes aan de gang te gaan. Een leuk detail is dat er een set stickers bij zit waarmee je de camera naar je eigen smaak kan aanpassen.

Konstructor in elkaar gezet

Toen ik de foto hier boven maakte zaten er nog geen stickers op, hier kan je zelf helemaal los op gaan.