Werken achter een zit / sta bureau

Misschien is het een hype, maar staand werken is helemaal hot. In ons achterhoofd weten we het vaak wel, maar er komt ook steeds meer bewijs dat de mens niet is gebouwd om 5 dagen per week, 8 uur per dag achter een bureau te zitten. Zelf ben ik hier in 2014 op de harde manier achter gekomen. In verband met rugklachten werd ik genoodzaakt om mijn bureaustoel achter mij te laten en te gaan staan.

In het begin sloeg ik door en stond ik vrijwel de gehele werkdag achter een daarvoor ingerichte tafel. Ook dat is niet geweldig, een hele dag (relatief) stil staan zorgt weer voor allerlei andere problemen. Zo kreeg ik last van m’n voeten en kuiten, en is het ook nog eens behoorlijk inspannend.

Al snel vond ik een middenweg, in de vorm van het afwisselen tussen zitten en staan. Voor mij bleek een verdeling van 2/3e deel staan en 1/3e deel zitten het meest prettig. Een nadeel hierbij was dat ik twee werkplekken moest gebruiken, waardoor ik telkens met mijn laptop, toetsenbord en muis aan het slepen was tussen mijn normale bureau en de sta-tafel.

Oude situatie met een normaal en verhoogd bureau

Na een jaar op deze manier gewerkt te hebben wist ik zeker dat deze manier van werken mijn aanspreekt en ik dit wil voortzetten. Nu werd het tijd voor één enkel bureau dat ik eenvoudig kan verstellen tussen een normale hoogte en een sta-hoogte. Na vele blogs, video’s en shops doorgekeken te hebben viel mijn oog op een elektronisch verstelbaar bureau van IKEA. Dit is de nieuwe BEKANT lijn van bureau’s die eenvoudig in hoogte zijn aan te passen. De minimale hoogte is 65 cm en de maximale hoogte is 125 cm. Dat is perfect, aangezien het bureau ongeveer 75 cm hoog moet zijn als ik zit en 115 cm hoog als ik sta.

Tip: juiste hoogte van je bureau

Ga rechtop staan, laat je armen hangen met je elleboog 90 graden gebogen, meet de afstand tussen de onderkant van je elleboog tot aan de grond.

Zoals dat bij IKEA gaat heb ik (samen met een collega) het bureau zelf opgehaald. Ik heb gekozen voor een zwart onderstel met een grijs / bruin bovenblad. Na ongeveer twintig minuten sleutelen zat het bureau in elkaar en kon ik deze uitproberen. De kwaliteit is uitstekend, het is een solide bureau met een zeer stevig onderstel (welke ook aardig wat weegt). Via de omhoog en omlaag knoppen pas je het bureau in luttele seconden (vrijwel geruisloos) aan van een zit- naar een sta-bureau (en vice versa). Om te voorkomen dat alle kabels los komen te hangen zit er standaard een kabelnet onder het bureau, waar bij mij tevens de adapter van mijn Macbook in ligt. IKEA zit / sta bureau

Update 2016: Ervaring na bijna twee jaar met dit bureau

Begin 2015 ben ik van werkgever verandert en ook daar heb ik een IKEA bekant bureau gekregen (geheel in het zwart). Het bureau uit dit blog staat ondertussen bij mij thuis. Na bijna twee jaar achter deze bureau’s gestaan te hebben is mijn mening onveranderd, wat ben ik hier blij mee! Ik merk dat ik gemiddeld genomen elk half uur tot uur wissel tussen de zit- of sta positie. Het licht zoemende geluid van de motor valt ondertussen al niet eens meer op in de ruimte waar ik werk :)

Ongeveer een half jaar geleden heb ik tevens een sta-mat aangeschaft, om de invloed van langdurig staan op mijn voeten en benen te verlichten. Dit is een welkome toevoeging aan mijn sta bureau en kan ik iedereen aanraden. Ik heb gekozen voor de Imprint CumulusPRO, welke ik via Ebay heb aangeschaft.

Update 2020: Nog altijd staand en zittend werken

Nog altijd maak ik gebruik van een zit / sta bureau. Bij het bedrijf waar ik tegenwoordig werkzaam ben staan overal dergelijke bureau's en ben ik dus niet meer de uitzondering op de regel. Het bureau dat ik thuis heb staan is ondertussen zo'n 6 jaar oud en werkt nog steeds geheel naar wens! Kortom, een degelijk product en nog steeds ben ik niet uitgekeken op het wisselen tussen staand en zittend werken.