ErikdeVries.com

Pagina’s


Blog categoriëen


Ervaringen met de Xiaomi Mi band activity tracker

Erik de VriesErik de Vries

De activity tracker is al enkele jaren in opkomst. Was dit voorheen voor de echte geeks, tegenwoordig zie je veel mensen die geïnteresseerd zijn in hun gezondheid met dergelijke apparaatjes lopen. Ik heb onlangs de Xiaomi Mi band aangeschaft. In dit blog deel ik mijn eerste ervaringen met je.

Wat is Xiaomi en wat is de Mi band?

Xiaomi is een Chinees bedrijf dat smartphones produceert. Het bedrijf bestaat pas 5 jaar en is in die korte periode de op twee na grootste producent van smartphones geworden (enkel Apple en Samsung zijn groter). Xiaomi staat bekend om de hoge kwaliteit in combinatie met een (relatief) lage prijs. Het is dan ook niet gek dat nieuwe producten vaak al binnen enkele minuten uitverkocht zijn. Helaas levert Xiaomi haar producten enkel in Azië en zullen wij in Europa de producten dan ook zelf moeten importeren.

Onlangs heeft Xiaomi een activity tracker op de markt gebracht, de Mi band. Het eerste dat opvalt is de enorm lage prijs, ik heb slechts € 16,10 euro betaald inclusief verzendkosten. Daarbij schijnt de Mi band van hoge kwaliteit te zijn en enkele leuke features te hebben. Hieronder enkele foto’s van de Mi band, ik heb gekozen voor een zwart bandje, echter is deze ook in andere kleuren verkrijgbaar waaronder oranje, roze, blauw en groen.

Wat kan de Mi band?

De belangrijkste feature van de Mi band is natuurlijk de activity tracker. Elke stap die je zet wordt bijgehouden en via de Mi band app op je smartphone inzichtelijk gemaakt. Je kan jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld het lopen van 6000 stappen op een dag. Via de app kan je zien hoever je van dit doel verwijderd bent, maar ook de Mi band zelf geeft dit aan, zo gaat 1 van de 3 ledjes branden als je op 1/3e van je doel bent. Dit loopt zo op tot je het doel hebt behaald en alle 3 de leds branden (je kan de kleur van de led lampjes instellen via de app).

Naast het bijhouden van activiteiten weet de Mi band je ook meer te vertellen over je nachtrust. Waarschijnlijk meet de Mi band hoeveel je ’s nachts beweegt en geeft daarbij aan hoelang je hebt geslapen en hoeveel tijd hiervan je in een diepe slaap was. Tevens kan je de Mi band instellen als wekker, de band gaat de enkele keren trillen op de ingestelde tijd. Aangezien de band slechts 5 keer trilt zou mijn advies zijn altijd een backup wekker te zetten.

Verder kan de Mi band je informeren over binnenkomende notificaties op je smartphone. Stel je krijgt een Whatsapp bericht binnen, dan kan je de band laten trillen en groen laten knipperen, als je een e-mail binnenkrijgt laat je deze rood knipperen en ook binnenkomende oproepen worden gemeld. Zo hoef je minder op je smartphone te kijken en mis je toch geen bericht meer.

Tot slot kan je de Mi band gebruiken om je smartphone automatisch te unlocken. Als de Mi band in de buurt van je toestel is hoef je geen code in te voeren. Helaas werkt die feature enkel met Xiaomi toestellen, of toestellen die draaien op Android Lollipop. Aangezien ik een Samsung Galaxy S4 met Android Kitkat heb kan ik deze feature (nog) niet gebruiken.

Mijn eerst ervaringen met de Mi band

Xiaomi wordt gekscherend wel de Chinese Apple genoemd. Ik begrijp wel waar dat vandaan komt, zo ontvang je de Mi band in een simpel, modern doosje zonder allerlei poespas. Na het openen van de verpakking is de Mi band direct te gebruiken (hoewel de accu natuurlijk niet helemaal vol zit). En de kwaliteit is uitzonderlijk, zeker voor een product met een dergelijk prijskaartje.

Gelukkig is het bandje dat bij de Mi band zit goed instelbaar. Ik heb het bandje op het 3e gaatje ingesteld, mocht je dus niet al te dunne polsen hebben dan is de kans alsnog groot dat het bandje past. Heb je juist wel dunne polsen, geen probleem in totaal kan je uit 8 gaatjes kiezen. Aangezien ik normaliter geen horloge draag is het even wennen om de Mi band continue om te hebben, echter went het snel aangezien de Mi band erg comfortabel zit en vrijwel niets weegt. Ook tijdens het slapen heb ik er geen last van.

De werking is simpel, de Mi band zelf heeft geen knopjes en doet in principe niets (behalve trillen of het laten knipperen van de led lampjes en natuurlijk het meten van je activiteiten). De echte werking zit in de app welke voor zowel Android als iOS te downloaden is. Aangezien de focus van Xiaomi op Azië ligt is de app niet altijd even goed vertaald, om die reden is een groep enthousiastelingen opgestaan die de Android app hebben verbeterd. Zo hebben ze de vertaling naar het Engels onder de loep genomen en de mogelijkheid toegevoegd om naast inkomende oproepen ook andere notificaties naar de Mi band te sturen (zoals binnenkomende Whatsapp berichten). Je kan deze versie downloaden via het forum van Xiaomi.

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de betrouwbaarheid van de resultaten. Hoewel ik natuurlijk niet elke stap heb geteld lijken de resultaten die ik in de app terug zie goed overeen te komen met mijn activiteiten. Zelfs de informatie over mijn nachtrust lijkt goed te kloppen. Per dag kan je zien hoeveel kilometers je hebt gelopen, hoeveel stappen dit ongeveer waren en hoeveel calorieën je ongeveer verbrand hebt. De app weet je resultaten automatisch onder te verdelen in dag en nacht.

Conclusie

Mijn eerste ervaringen zijn positief. Wil je “iets” met een activity tracker maar wil je hier geen bergen geld aan uitgeven dan is de Mi band een no-brainer.

Zoals te verwachten is mijn naam Erik de Vries. Op 16 maart 1981 ben ik in Amersfoort geboren, waar ik nog steeds woon. In 2010 heb ik de studie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente afgerond, waarmee een eind is gekomen aan een lange periode van “school” gaan. Tegenwoordig werk ik bij Enrise waar ik samen met collega’s hoogwaardige internettoepassingen zoals apps, API’s, zoeksystemen, sites, shops & portals ontwikkel. Tevens heb ik een eenmanszaak waarin ik internetdiensten ontwikkel.

Reacties 31
 • Anita
  Geplaatst op

  Anita Anita

  Beantwoorden Auteur

  Inmiddels heb ik de Mi Band ontvangen. Het is een net afgewerkt product en ik ben er blij mee. Twee vragen. Wat is een Early bird alarm? En, ik pair de band met mijn iPad mini (iPhone 4 heeft niet de goede bluetooth), maar een trilalarm werkt alleen denk ik als de band binnen bluetooth bereik is met de iPad omdat de band zelf geen interne klok heeft, toch?
  Bedankt voor jouw review, die mij op het idee bracht om de band te kopen.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Bij het early bird alarm zou de Mi Band moeten kijken naar de fase van je slaap (diepe slaap of niet) en afhankelijk daarvan het alarm eerder kunnen laten afgaan. Zo zou de kans moeten afnemen dat je in diepe slaap bent als de wekker gaat. Of het werkt kan ik je niet vertellen, ik heb die functie nog niet getest.

   Het antwoord op je tweede vraag geef je inderdaad zelf al, je telefoon (of tablet) moet in de buurt zijn van de Mi Band om het alarm te activeren.


 • Anita
  Geplaatst op

  Anita Anita

  Beantwoorden Auteur

  Zelf nog wat info gevonden:

  an early bird option to wake you in a 30 minute interval prior to the alarm time, if it detects it’s the optimal time based on your sleep pattern.

  Alarm werkt ook als iPad niet in de buurt is, aldus deze website:

  http://en.miui.com/thread-79637-1-1.html


 • Emmeke
  Geplaatst op

  Emmeke Emmeke

  Beantwoorden Auteur

  Voor ons profielwerkstuk willen we onderzoeken of het blauwe licht van elektronische apparaten invloed heeft op het slaapritme van jongeren. Daarvoor willen we deze bandjes misschien gebruiken. Omdat we maar een paar bandjes zouden kunnen kopen, moeten we die elke keer doorgeven aan de proefpersonen, en die gegevens verzamelen om ze te kunnen verwerken. Worden de gegevens direct naar de mobiel verzonden, of kan je ook een paar dagen niet verbonden zijn, en dan daarna alle gegevens binnen krijgen? Want anders zouden we elke keer via de mobiel van de proefpersonen de gegevens moeten verzamelen, en anders kunnen we alle bandjes aan onze eigen mobieltjes verbinden, en na een paar dagen zelf hun gegevens binnen krijgen als ze met onze mobiel verbinden.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   De band hoeft zeker niet constant in verbinding te staan. Ik heb soms dagenlang de app niet open en synchroniseer dan in 1x alle data van de afgelopen dagen en nachten. Hoeveel dagen de Mi Band exact kan opslaan weet ik echter niet.


 • dorette
  Geplaatst op

  dorette dorette

  Beantwoorden Auteur

  Thnx voor de fijne review! Zit er een hartslagmeter op? Enneh… heb je de link waar deze aan te schaffen is?:
  Groetjes


 • Marianne
  Geplaatst op

  Marianne Marianne

  Beantwoorden Auteur

  Waarom knipperen er soms groene lichtjes en wat getekend dat?


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Via de app kan je een dagelijks doel instellen, bijvoorbeeld om 6.000 stappen te zetten. Zodra je op 1/3e deel van dit doel zit zal 1 led gaan knipperen, zit je op 2/3e dan knipperen er 2 en heb je het doel bereikt dan gaan alle drie de led’s knipperen.


 • Frederik
  Geplaatst op

  Frederik Frederik

  Beantwoorden Auteur

  De 1S versie heb ik nu ook in het bezit, hier zit wel een hartslag meter op. Zie:

  https://e-supply.nl/xiaomi-mi-band-hartslagmeter-zwart


 • Bar
  Geplaatst op

  Bar Bar

  Beantwoorden Auteur

  Net de Xiaomi mi s1 aangeschaft.
  Moet mijn iPhone altijd in de buurt zijn van het bandje of kan ik de iPhone thuis laten en toch zaken laten registreren?


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Het is niet nodig om continue in de buurt van je telefoon te zijn. De Mi-band kan zonder telefoon de stappen tellen, zodra je in de buurt van je telefoon bent en de Mi-band app start dan zal alles gesynchroniseerd worden. Hoe dit met hartslag zit kan ik je niet vertellen, aangezien ik nog het oude model bezit.


 • Loes
  Geplaatst op

  Loes Loes

  Beantwoorden Auteur

  Ik ben erg nieuwsgierig welke app je gebruikt dat je ook de kleuren van de lichtjes aan kan passen!


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Ik maak tegenwoordig gebruik van een iPhone en gebruik daar de officiële Mi Fit applicatie op. Deze applicatie is ook voor Android beschikbaar.

   Let wel op dat enkel de eerste versie van de Mi Band meerdere kleuren leds had, de 1s versie (het eerste model maar dan met hartslagmeter) heeft enkel witte leds aan boord.


   • Loes
    Geplaatst op

    Loes Loes

    Beantwoorden Auteur

    Hoi! Ik kan nergens instellen dat mijn bandje gaat trillen als ik berichten krijg en ook niet of ik een early bird wekker kan zetten.. Enig idee waar ik dit kan vinden? ik gebruik ook de mi fit app en heb een 1S bandje!


    • Erik de Vries
     Geplaatst op

     Erik de Vries Erik de Vries

     Beantwoorden Auteur

     Op de iPhone doe je dit als volgt: start mi fit -> klik op “play” (in balk onderaan)

     In dat scherm kan je allerlei zaken met notificaties etc instellen. Ik gebruik overigens versie 2.2.1 (de laatste versie in de app store)


     • Loes
      Geplaatst op

      Loes Loes

      Auteur

      Ik ben heel lastig.. Sorry daarvoor, maar ik krijg dat dus niet. Ik heb alleen imcoming call en alarm…


    • Erik de Vries
     Geplaatst op

     Erik de Vries Erik de Vries

     Beantwoorden Auteur

     Ik vermoed dat je of een oude versie van de applicatie gebruikt (kan je deze in de app store bijwerken?), of dat de eerdere Mi Band dit niet op deze manier ondersteund. Ik heb ondertussen al enige tijd de Mi Band 2 in gebruik en kan daardoor lastig zien of daar een verschil in zit tov van het eerste model.

     Binnenkort wil een dit blog bijwerken met informatie over de Mi Band 2, ik zal daarbij de oude ook nog eens aansluiten om te zien of die functionaliteit mogelijk ontbreekt.


 • Jan
  Geplaatst op

  Jan Jan

  Beantwoorden Auteur

  als het alarm afgaat zet ik dat stop, maar dan moet ik het nog wel 4 of 5 keer stopzetten is hier ook
  een oplossing voor?
  bij mij is de “repeat “niet in te stellen.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Zover mij bekend is de enige oplossing om daadwerkelijk uit bed te gaan en te gaan bewegen. Zolang je “blijft slapen” zal de Mi Band geen beweging detecteren en het alarm opnieuw af laten gaan om je wakker te krijgen.


 • Sian
  Geplaatst op

  Sian Sian

  Beantwoorden Auteur

  Ik loop elke dag minimaal 10.000 stappen en dat registreer de band ook. Maar de dag erna als je in history kijkt dan heeft hij dat (nu tot 4x toe ) veranderd in een veel lager aantal.
  Wat gaat er hier fout?


 • Ton
  Geplaatst op

  Ton Ton

  Beantwoorden Auteur

  Ha Erik,
  Misschien heb je ook een oplossing voor mijn probleem, deze is als volgt: kan ik mijn MI Band 2 resetten en hoe doe ik dat?
  Hoe kan ik mijn MI Band 2 loskoppelen van een IPad app die is verwijderd?
  Je begrijpt mijn probleem, ik wil mijn MI Band 2 opnieuw pairen.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Binnen de Mi Fit applicatie ga je naar “profile” en vervolgens klik je helemaal onderaan op “unpair”. Je kan de Mi Band nu met een ander apparaat koppelen.


 • Yolanda Henkelman
  Geplaatst op

  Yolanda Henkelman Yolanda Henkelman

  Beantwoorden Auteur

  Hallo,
  Hoe kan ik mijn gelopen kilometers op mijn mi2 band zien,
  Kan ik dat ergens instellen en zo ja waar en hoe.
  Alvast bedankt Yolanda


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Op de Mi Band zelf kan je dit zien (je kan de stappen en/of afstand zien). Je kan tevens binnen de Mi Fit applicatie zelf de afstanden zien.

   In de Mi Fit applicatie ga je naar “status” -> klik op de cirkel (je ziet nu de stappen en afstand voor de huidige dag), als je op history klikt krijg je alle historische data. Mocht je de afstand nog niet zien op je Mi Band dan ga je in Mi Fit naar “profile” -> Mi Band 2 -> “Band display settings” en vink je daar “distance” aan.


 • Laura
  Geplaatst op

  Laura Laura

  Beantwoorden Auteur

  Het lukt niet om mijn hartslag te meten. Ik heb een s1 en iphone5


 • Valerie
  Geplaatst op

  Valerie Valerie

  Beantwoorden Auteur

  Hey,
  Heb sinds vandaag ook mijn Mi Band. Eerste stappen zijn al gelukt om te activeren maar nog enkele vraagjes:
  – telt het de stappen per dag, of telt die op?
  – wat als je na je werkdag een toertje gaat lopen, waar kan ik de gedane km vinden en kan ik tijdens het lopen mijn afstand van mijn loop volgen en op de band? Heb ik dan altijd gsm nodig ernaast?

  Alvast bedankt voor de info
  Valerie


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   De software van de MiBand geeft een mooi overzicht van je activiteit per dag (en die kan je vervolgens weer per maand etc. zien). In de app kan je ook zien op welke momenten van de dag je het meest actief bent geweest, hoe je hebt geslapen, etc.

   Je hebt natuurlijk de telefoon nodig om deze informatie te zien (aangezien de MiBand 1 geen scherm heeft, de MiBand 2 toont wel je stappen). Je hebt echter je telefoon niet nodig voor het bijhouden van je gebruik. Als je telefoon dus thuis blijft zie je bij terugkomst netjes de stappen die je hebt gezet.


 • Renata
  Geplaatst op

  Renata Renata

  Beantwoorden Auteur

  Mijn Mi band telt de stappen niet.. ik heb net 10 minuten gewandeld en ik heb 17 stappen op mijn mi band staan, wat dus niet klopt.. hoe kan dit ? De hartslag meet hij wel maar er komen geen stappen bij.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Wat het exacte probleem is kan ik je helaas niet vertellen. Wat je kan proberen is controleren of je de laatste versie van de software op je smartphone draait (en in de app controleren of er een firmware update is voor de Mi Band). Een andere optie is deze te unpairen en opnieuw te pairen. Hoop dat je hier verder mee komt.


 • Marjo Bouwhuis
  Geplaatst op

  Marjo Bouwhuis Marjo Bouwhuis

  Beantwoorden Auteur

  Als ik op het knopje van mijn Mi band druk laat hij niet direct de tijd zien maar doet iedere keer drie stappen. Je ziet dan b.v het aantal stappen of de batterij of de hartslag. Ik heb de Mi fit app al verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Ook al op unpair gedrukt. Niets helpt.


  • Erik de Vries
   Geplaatst op

   Erik de Vries Erik de Vries

   Beantwoorden Auteur

   Hoewel ik al enige tijd geen Mi Band meer heb is het volgens mij normaal gedrag als je op de knop drukt dat je de stappen (of welke acties je hebt ingesteld) te zien krijgt. In de app kan je bepalen wat een druk op de knop precies doet. Tevens zou het scherm aan moeten gaan als je je pols draait (mogelijk is dat ook in te stellen, dat kon volgens mij nog niet toen ik een Mi Band had).