De activity tracker is al enkele jaren in opkomst. Was dit voorheen voor de echte geeks, tegenwoordig zie je veel mensen die geïnteresseerd zijn in hun gezondheid met dergelijke apparaatjes lopen. Ik heb onlangs de Xiaomi Mi band aangeschaft. In dit blog deel ik mijn eerste ervaringen met je.
Wat is Xiaomi en wat is de Mi band?
Xiaomi is een Chinees bedrijf dat smartphones produceert. Het bedrijf bestaat pas 5 jaar en is in die korte periode de op twee na grootste producent van smartphones geworden (enkel Apple en Samsung zijn groter). Xiaomi staat bekend om de hoge kwaliteit in combinatie met een (relatief) lage prijs. Het is dan ook niet gek dat nieuwe producten vaak al binnen enkele minuten uitverkocht zijn. Helaas levert Xiaomi haar producten enkel in Azië en zullen wij in Europa de producten dan ook zelf moeten importeren.
Onlangs heeft Xiaomi een activity tracker op de markt gebracht, de Mi band. Het eerste dat opvalt is de enorm lage prijs, ik heb slechts € 16,10 euro betaald inclusief verzendkosten. Daarbij schijnt de Mi band van hoge kwaliteit te zijn en enkele leuke features te hebben. Hieronder enkele foto’s van de Mi band, ik heb gekozen voor een zwart bandje, echter is deze ook in andere kleuren verkrijgbaar waaronder oranje, roze, blauw en groen.
Wat kan de Mi band?
De belangrijkste feature van de Mi band is natuurlijk de activity tracker. Elke stap die je zet wordt bijgehouden en via de Mi band app op je smartphone inzichtelijk gemaakt. Je kan jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld het lopen van 6000 stappen op een dag. Via de app kan je zien hoever je van dit doel verwijderd bent, maar ook de Mi band zelf geeft dit aan, zo gaat 1 van de 3 ledjes branden als je op 1/3e van je doel bent. Dit loopt zo op tot je het doel hebt behaald en alle 3 de leds branden (je kan de kleur van de led lampjes instellen via de app).
Naast het bijhouden van activiteiten weet de Mi band je ook meer te vertellen over je nachtrust. Waarschijnlijk meet de Mi band hoeveel je ’s nachts beweegt en geeft daarbij aan hoelang je hebt geslapen en hoeveel tijd hiervan je in een diepe slaap was. Tevens kan je de Mi band instellen als wekker, de band gaat de enkele keren trillen op de ingestelde tijd. Aangezien de band slechts 5 keer trilt zou mijn advies zijn altijd een backup wekker te zetten.
Verder kan de Mi band je informeren over binnenkomende notificaties op je smartphone. Stel je krijgt een Whatsapp bericht binnen, dan kan je de band laten trillen en groen laten knipperen, als je een e-mail binnenkrijgt laat je deze rood knipperen en ook binnenkomende oproepen worden gemeld. Zo hoef je minder op je smartphone te kijken en mis je toch geen bericht meer.
Tot slot kan je de Mi band gebruiken om je smartphone automatisch te unlocken. Als de Mi band in de buurt van je toestel is hoef je geen code in te voeren. Helaas werkt die feature enkel met Xiaomi toestellen, of toestellen die draaien op Android Lollipop. Aangezien ik een Samsung Galaxy S4 met Android Kitkat heb kan ik deze feature (nog) niet gebruiken.
Mijn eerst ervaringen met de Mi band
Xiaomi wordt gekscherend wel de Chinese Apple genoemd. Ik begrijp wel waar dat vandaan komt, zo ontvang je de Mi band in een simpel, modern doosje zonder allerlei poespas. Na het openen van de verpakking is de Mi band direct te gebruiken (hoewel de accu natuurlijk niet helemaal vol zit). En de kwaliteit is uitzonderlijk, zeker voor een product met een dergelijk prijskaartje.
Gelukkig is het bandje dat bij de Mi band zit goed instelbaar. Ik heb het bandje op het 3e gaatje ingesteld, mocht je dus niet al te dunne polsen hebben dan is de kans alsnog groot dat het bandje past. Heb je juist wel dunne polsen, geen probleem in totaal kan je uit 8 gaatjes kiezen. Aangezien ik normaliter geen horloge draag is het even wennen om de Mi band continue om te hebben, echter went het snel aangezien de Mi band erg comfortabel zit en vrijwel niets weegt. Ook tijdens het slapen heb ik er geen last van.
De werking is simpel, de Mi band zelf heeft geen knopjes en doet in principe niets (behalve trillen of het laten knipperen van de led lampjes en natuurlijk het meten van je activiteiten). De echte werking zit in de app welke voor zowel Android als iOS te downloaden is. Aangezien de focus van Xiaomi op Azië ligt is de app niet altijd even goed vertaald, om die reden is een groep enthousiastelingen opgestaan die de Android app hebben verbeterd. Zo hebben ze de vertaling naar het Engels onder de loep genomen en de mogelijkheid toegevoegd om naast inkomende oproepen ook andere notificaties naar de Mi band te sturen (zoals binnenkomende Whatsapp berichten). Je kan deze versie downloaden via het forum van Xiaomi.
Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de betrouwbaarheid van de resultaten. Hoewel ik natuurlijk niet elke stap heb geteld lijken de resultaten die ik in de app terug zie goed overeen te komen met mijn activiteiten. Zelfs de informatie over mijn nachtrust lijkt goed te kloppen. Per dag kan je zien hoeveel kilometers je hebt gelopen, hoeveel stappen dit ongeveer waren en hoeveel calorieën je ongeveer verbrand hebt. De app weet je resultaten automatisch onder te verdelen in dag en nacht.
Conclusie
Mijn eerste ervaringen zijn positief. Wil je “iets” met een activity tracker maar wil je hier geen bergen geld aan uitgeven dan is de Mi band een no-brainer.